Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ποιά είναι τα ψηλότερα βουνά του Ιονίου......

 


Διαβάστε εδώ:

Νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας, που εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών παράλιων της και μέχρι τη νότια Πελοπόννησο. Στα ζαφειρένια νερά του Ιονίου, τα νησιά του σας καλωσορίζουν στον παράδεισο: Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κύθηρα.

Τα βουνά των Ιονίων νησιών είναι δυτικότερα τμήματα των ελληνικών οροσειρών. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Αίνος και βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Η περιοχή των Ιονίων είναι από τις πιο σεισμικές περιοχές της Ελλάδας. Ποταμοί και λίμνες δεν υπάρχουν.
Νησιά με κάστρα και πανέμορφες πόλεις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, επηρεασμένης κυρίως από τους Ενετούς. Νησιά καταπράσινα. Ελαιώνες και πευκώνες, που φτάνουν ως το νερό. Βραβευμένες εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, μοναστήρια και βυζαντινοί ναοί, ορεινά χωριά και κοσμοπολίτικα λιμάνια, μαρίνες για γιοτ και ιστιοπλοϊκά, καταρράκτες, μονοπάτια, υπέροχες ασφαλτόστρωτες διαδρομές, υγρότοποι, βουνά και θαλάσσια πάρκα, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες και οι φώκιες.

Η οικονομία των Ιονίων νησιών στηρίζεται κύρια στη γεωργία, που διαφέρει από νησί σε νησί. Καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, αμπέλια και σταφίδες. Η κτηνοτροφία έχει σημειώσει ιδιαίτερη κάμψη τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου αξιόλογη πηγή εισοδήματος για τα περισσότερα νησιά αποτελεί ο τουρισμός.

Ας τα δούμε ένα ένα......

1 Αίνος Κεφαλονιάς
Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς (1.628 μ.) και των Ιονίων Νήσων, το οποίο αποτελεί εθνικό δρυμό από το 1962. Ο εθνικός δρυμός έχει έκταση σχεδόν 30.000 στρέμματα, τα 2/3 της οποίας καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου, την ενδημική Κεφαλληνιακή Ελάτη. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά είδη πανίδας όπως αλεπούδες, κουνάβια και πληθυσμός ημιάγριων αλόγων.

Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, η οποία φαίνεται καθαρά από τη Ζάκυνθο και αμυδρά από τη Λευκάδα και τις κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Έχει ύψος 1.628 μέτρα και ουσιαστικά είναι το μόνο υψηλό βουνό της Κεφαλονιάς. Στους πρόποδες του Αίνου είναι χτισμένο το όμορφο, παραδοσιακό χωριό Πυργί.

Ο Αίνος, ένα μνημείο της φύσης, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών, όσο και των οικολόγων, οι οποίοι καταβάλλουν τα μέγιστα για να μείνει ζωντανός και να αναπαραχθεί ξανά στο μέγιστο βαθμό ο φυσικός πλούτος του βουνού που κοσμεί ολόκληρο το νησί. Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2220002.

2 Η Ελάτη (ή αλλιώς Σταυρωτά) είναι το ψηλότερο βουνό της Λευκάδας με μέγιστο υψόμετρο 1.184 μέτρα. Είναι το 2ο ψηλότερο βουνό των Επτανήσων μετά τον Αίνο της Κεφαλονιάς. Καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Η κορυφή της Ελάτης βρίσκεται νότια του χωριού Εγκλουβή. Το βουνό καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από πλούσια βλάστηση. Σε χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν οι ελιές και τα κυπαρίσσια. Ο γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ, που υποστήριζε πως η ομηρική Ιθάκη αντιστοιχεί στη σημερινή Λευκάδα, θεωρούσε πως το όρος Νήριτος που αναφέρεται στην Οδύσσεια είναι η Ελάτη.

3 Το Ημεροβίγλι (Μεροβίγγλι) είναι το υψηλότερο βουνό του νησιού των Οθωνών που βρίσκεται στα Διαπόντια νησιά, βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό Χωρίο. Έχει ύψος που ξεπερνά τα 390 μέτρα και είναι προσβάσιμο χάρις στο παραδοσιακό μονοπάτι (~1300 μέτρα μήκος) που οδηγεί στην κορυφή του όρους όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να παρατηρήσει τη θέα του Ιονίου και της Αδριατικής.

4 Ο Παντοκράτορας είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο στενό της Κέρκυρας. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών. Δεύτερη υψηλότερη κορυφή είναι το Στραβοσκιάδι με υψόμετρο 849μ. Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου