Διαβάστε εδώ:
Την 11η εβδομάδα ανόδου, έστω και οριακά, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ που είχε πετύχει πριν από 18 χρόνια. Παρά τις ήπιες απώλειες της Παρασκευής και τη διόρθωση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης τέλειωσε την εβδομάδα στις 1.114 μονάδες, σημειώνοντας έτσι σωρευτικά κέρδη από το κλείσιμο της 16ης Δεκεμβρίου, όπου και ξεκίνησε το σερί, της τάξης του 22%, όταν η άνοδος του Νοεμβρίου 2004 – Ιανουαρίου 2005 είχε αποφέρει κέρδη 13%.
Οι έντονες διακυμάνσεις, η πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας και οι πιέσεις σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους ήταν τα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, όπου πάντως, τεχνικά, το ανοδικό μομέντουμ του Γενικού Δείκτη δεν διαταράχθηκε. Στο επόμενο διάστημα, εγχώριοι αναλυτές αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας λόγω της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των πολιτικών εξελίξεων ενόψει των εκλογών.
Χθες ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37%, στις 1.114,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 95,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 2.727,95 μονάδες, στο -0,72% και στις 1.601,71 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,25%, στις 917,94 μονάδες.
Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε0,37%, στις 1.114,68 μονάδες.
Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo στο +3,79%, ενώ ακολούθησε με άνοδο 1,17% η Εθνική Τράπεζα. Στον αντίποδα, πτώση 3,17% σημείωσε η ΔΕΗ και ακολούθησε η Motor Oil με απώλειες 2,16%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,12% και ο τραπεζικός κατά 1,8%.
Παρά το σερί ανόδου, το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς, υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στη δυναμική της αγοράς, καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών, τονίζει ο αναλυτής.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου